Természetes hajápolás elsőkézből

2016-03-06 15:03:45

Az ismerőseim gyakran kérdezik tőlem, mitől olyan egészséges a hajam, az ismeretlenek meg néha nem hiszik el, hogy igazi. :-) A mai hajmosás közben arra gondoltam, itt az ideje, hogy megosszam a „titkot”. Még tart a mama- és bababőr természetes ápolásáról szóló sorozatunk, de most, a Maminbaba Anyacsinosító Hetek végéhez közeledve talán hasznos tippeket adok a csinosodni és szépülni vágyó anyukáknak. Lassan lekerül a fejünkről a sapka és bizony, ideje egy kicsit több időt fordítani a hajunkra is!

Annál is inkább, mert a szüléssel és a szülés utáni időszakkal járó vitaminhiány és a hormonok hancúrozása nem kíméli az - egyébként egészen jó állagú - haj épségét sem.

Kezdjük az elején! A szülés utáni fénytelen hajamat próbáltam hajfestéssel szebbé tenni. Ezt látva ajánlotta az egyik barátnőm a Henna Classic hajfestéket. Kapható belőle mindenféle szín és árnyalat, nagyon kiadós és van egy érdekes tulajdonsága: nem csak, hogy nem károsítja  a hajat, mint a többi hajfesték, hanem kimondottan gyógyítja, szebbé, fényesebbé teszi. Létezik belőle színtelen verzió is, ami csak ápol, de nem fest. Egyszerű használni: a dobozban lévő festékporból a hajtömegtől függően 2-3 evőkanálnyit egy kis vízzel tejföl sűrűségűre keverek és egy hajfestőecsettel felkenem a hajtőre. Gumikesztyűt érdemes használni hozzá, mert a kezedet is megfogja! Ha nem vagy elég bátor, megkérheted az egyik barátnődet, vagy a fodrászt, hogy végezze el helyetted ezt a műveletet. Nem ördöngösség!  Ha ez megvan, akkor ujjbeggyel kicsit átmasszírozom, szétkenem a hajamon a festéket, majd egy teljesen hétköznapi bevásárló szatyor és egy törölköző alatt hagyom hatni a hennát. Ez aztán a vicces látvány, ne nyiss ajtót senkinek! ;-)  Van egy órád, amíg mást csinálhatsz, aztán mosd le alaposan!

Ja, hogy mivel? Most jön a következő fontos lépés, a hajmosás. Már régóta nem használok bolti kenceficéket sem a hajamra, sem a bőrömre. Ha meg tudsz főzni egy teljesen hétköznapi ebédet, akkor ez a sampon gyerekjáték lesz. Nálunk az egész család ezt használja, beleértve a nagyfiamat és a kislányomat is, kb. négy éves korától, mert akkor fedeztem fel a receptet. Az alapanyagokat egyre több helyen be lehet szerezni. Én azért szeretem a cosmio.hu-t, mert ott szinte minden van.

A bolti hajápoló balzsamok helyett olyan olajok és zsírok keverékét használom, ami a természetes baba és mamabőr ápolás miatt is jó, ha van a háznál. Jojobaolaj, makadámia olaj, kókuszolaj(=kókuszvaj), brokkolimag olaj és shea vaj, esetleg mandulaolaj keverékével ápolom a hajunkat. Gőz fölött meglangyosítok 1-1 evőkanálnyit a fenti olajokból, majd beleolvasztok 1 ek. shea vajat. Tégelybe töltöm, hűtőbe teszem, hogy kicsit megdermedjen, és hajmosás után a nedves hajba masszírozok egy keveset, különös figyelemmel a hajvégekre. Tényleg keveset kell belőle használni! Az én majdnem derékig érő hajamra kb. egy babnyi mennyiség elegendő. Könnyen fésülhetővé, rugalmassá, ápolttá teszi a hajat. Az egyetemista fiam is használja, és mindig reklamál, ha fogytán van a hajkence. Neki fantasztikusan dús, erős szálú haja van, ami enélkül kicsit sprőd tapintású. A szomszéd néni szerint kár is egy fiúnak ilyen szép dús haj. ;-)

Ehhez a hajápolóhoz nem feltétlenül kell az összes fent írt olajat megvenni, de a brokkolimag olajat kár lenne kihagyni, ugyanis fő összetevőjét a szilikon növényi megfelelőjeként emlegetik. Ellentétben a bolti szilikontartalmú hajápolókkal, melyek bevonják, elnehezítik és gyakorlatilag megfojtják a hajat, a brokkolimag olaj természetes módon ápolja a vékonyszálú, sérült, töredezett hajat. Könnyen felszívódik, hidratálja  a hajszálakat és a fejbőrt. Csak szárítás után érdemes kifésülni a hajat, mert a nedves haj sokkal sérülékenyebb, könnyen törik, szakad.   

Fontos, hogy a fenti olajokból jó minőségűt használj! Az étkezési olajok általában nem felelnek meg kozmetikai célra.  

Még egy tipp, bónuszként: ne használj műanyag vagy fém fésűt! A fa, bambusz vagy természetes szőr (pl. disznósörte) hajkeféket jobban fogja szeretni a hajad! 

Ó, igen, a hajvágás majdnem kimaradt. Ez már tényleg csak a nagyon elvetemült anyukáknak való! A neten fellelhető egy bizonyos hajvágási holdnaptár, ami elárulja, mikor érdemes hajat vágatni. Nem tudom bizonyítani a hatását, de a kislányomnak két éves koráig gyakorlatilag nem volt haja. Aztán a pár vékonyka szálat elkezdtem vágatni az erre alkalmas napokon. Meglepően gyorsan nőtt és erősödött a haja. Összefügg-e ez a holdfázisokkal? Nem tudom. De ha a nagy tengereket befolyásolja a Hold állása, akkor talán ránk és a hajunkra is hatással van. Egy-két próbát megér! :-)

Szeretném leszögezni, hogy ez az írás kizárólag a saját tapasztalataimból merítkezik, nem célja semmilyen termék vagy cég reklámozása. A linkek kizárólag támpontként kerültek bele, hogy lásd, a fenti ötletek könnyen másolhatók, az alapanyagok elérhetők.  

Forrás: elsősorban a több éves tapasztalatom és a www.cosmio.hu  

Molnár Enikő, Maminbaba franchise tulajdonos

vissza a blogokhoz