A mama-, és bababőr természetes ápolása 3.rész

2016-03-10 21:03:49

Természetes bőrápoló szerekről és a várandósság alatti bőrápolásról korábbi cikkünkben olvashatsz!

Bársonyos bababőr

A csecsemők bőre fejletlen, vastagsága kb. ötöde, mint a felnőtteké. Verejték és faggyúmirigyei is az első év folyamán fejlődnek ki teljesen, így a baba bőre különösen érzékeny és ki van téve a környezeti ártalmaknak. Az első hónapokban semmiképp ne használjunk illatos kozmetikumokat, inkább natúr termékeket vásároljunk ha mindenképp szükségét érezzük. Érzékeny bőrű babáknak, gyerekeknek gyógyszertári kenőcsöket javasolnak a gyermekorvosok és a szülők közül is sokan esküsznek ezekre a készítményekre, annak ellenére, hogy 100%-ban köolajszármazékokat tartalmaznak. Ezek helyett is bátran válasszuk valamilyen tiszta bázisolajat.

Mindennapi fürdetés

A babák, gyermekek bőre elsősorban védelemre szorul, nem ápolásra. Tévhit tehát, hogy krémekkel, fürdetőkkel őrizhetjük meg bársonyosságát. Épp ellenkezőleg! A legtöbb boltban kapható készítmény összetevője allergizálja a kicsik bőrét. A kisbabákat felesleges minden alkalommal mosdószerrel lemosni. A tiszta víz tökéletesen megfelelő, de a növényi olajokat (körömvirág-, mandulaolaj) és kivonatokat tartalmazó tisztálkodó szerek védik, s egyben ápolják is a kicsik bőrét.Ha mégis fürdetőszer mellett döntünk, mindenképpen illatmentest válasszunk vagy natúr szappant és olyan terméket vásároljunk, amelynek összetevőiben nem, vagy legalább nem az összetevő lista elején szerepelnek a kritikus kozmetikai összetevők (link ide: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/kritikus-kozmetikai-osszetevok )

Gyengéd „szeretetmasszázs”

Keverjünk össze óvatosan 30 ml bázisolajat 3 csepp mandarin-, 2 csepp levendula-, és 1 csepp narancs illóolajjal, majd masszírozzuk át lágy, simító mozdulatokkal a gyermekünket minden nap, fürdés előtt.Utána ringató mozdulatokkal fürdessük meg, amivel még tovább fokozhatjuk a masszázs lazító hatását. Vigyázzunk, mert a baba bőre egy kissé csúszni fog, ezért határozott kézzel fogjuk meg, mielőtt a vízbe tesszük! Az olajat ne mossuk le, hagyjuk a baba bőrén, hogy kifejthesse hosszantartó hatását. (Ilyenkor sem érdemes semmiféle fürdetőt használni.)

Ardai Tímea kozmetikus,  Maminbaba Timi (https://www.facebook.com/maminbabaTimi/?fref=ts)

Varga Eszter, Galgaszappany bio-, és natúrkozmetikumok (https://www.facebook.com/Galgaszappany/?fref=ts ),  Maminbaba Eszterrel (https://www.facebook.com/maminbabaeszterrel/?fref=ts )

Kovalik Évi, Maminbaba Dabason és környékén - Évivelhttps://www.facebook.com/maminbabadabas/?fref=ts

Forrás: Tudatosvasarlo.hu

Cikkünk elsősorban saját tapasztalatokra épül, nem tudományos értekezés de azért 50-nél is több Maminbaba oktató csak nem  téved ;-)

 

vissza a blogokhoz