A kulisszák mögé nézni mindig izgalmas. Most mi is fellebbentjük kicsit a függönyt, hogy megtudd, mennyi és milyen munka zajlik a háttérben ahhoz, hogy hétről hétre találkozhass velünk a Maminbaba órákon.

1. A kezdetek

A Maminbaba „anyukája”, Molnár Enikő maga is kétgyermekes anyuka (akkor így már háromgyermekes…). Két éves volt a kislánya, amikor kipattant a fejéből a Nagy Ötlet. Táncolni. Gyerekkel. Hordozóban. Ez 2011-ben történt, és hogy mi lett belőle, azt Te is láthatod óráról órára, Győrtől Debrecenig. Emlékezzünk meg az első órákon résztvevő anyukákról is: az ő ötletelésük eredménye a Maminbaba név (aminek helyesírásáról házi oktatói szótárt is készítettünk egyébként…) Enikőről és a Maminbaba sikersztorijáról többet is megtudhatsz erre a linkre kattintva.

2. A Maminbaba védjegy

Ha még Te sem találtál fel semmit (vagyunk ezzel így egy páran), akkor azt sem tudhatod, hogy a feltalálásban nem csak az ötlet kiagyalása és végrehajtása nehéz, hanem a levédése is. A Maminbaba nevét Enikő és az első maminbabás anyukák ötlötték ki, és hosszú utat kellett bejárni ahhoz, hogy a kis R betű ott virítson a logónkon. Ez azért is szükséges, hogy senki ne élhessen vissza a Maminbaba névvel és módszerével. Bármilyen hihetetlen, erre tényleg szükség van, ugyanis többször találkoztunk már hamisítással, visszaélésekkel.

3. Így terjeszkedünk az országban

Oktatóink az élet számos területéről érkeztek, a kozmetikustól a közgazdászon át a logopédusig. Két dolog azonban közös bennünk: a tánc szeretete, és az, hogy egy napon megláttunk az interneten egy hirdetést, ami egy oktatóképzésről szólt… A Maminbaba franchise rendszerben működik. Évente általában kétszer, ősszel és tavasszal van rá lehetőség, hogy csatlakozzanak az érdeklődők a csapatunkhoz. Talán te leszel a következő?

4. Meghódítjuk Európát…

Korábbi oktatóképzéseinkre olyanok is jelentkeztek, akik nem az ország határain belül akartak órákat tartani. Voltak már Maminbaba oktatóink Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban is. Egy újabb baba érkezése talán majd újra aktivizálja őket.

5. …és meghódítjuk a világhálót is

És ha már külföldnél tartunk: több éve már, hogy nemcsak személyes órákon, hanem az interneten keresztül is maminbabázhattok velünk. A Maminbaba is csatlakozott ugyanis a Gyerünk, anyukám! mozgalomhoz 2015 nyarán, az elsők között. A honlap előfizetői is táncolhatnak velünk a nappalijukban, anélkül, hogy ki kellene tenni a lábukat otthonról. Nem is gondolnád, hogy ez a rendszer milyen bonyolult. Spéci kamera, mikrofon és szoftver kell ahhoz, hogy a megfelelő minőségben eljusson hozzátok az adás. Korábban ráadásul élő adásként tartottuk a GYA-s online órákat. Gyakorlatilag egy egyszemélyes és mini, de profi tévéstáb felszereltségére van szükség, minden óra előtt beállással és adáspróbával.

6. Koreográfia születik

Itt a blogon is írtunk már róla, hogy bizony a Habibi Pécsett és Egerben is Habibi, vagyis a koreográfiák minden oktatónál azonosak. No de honnan jönnek? A válasz az, hogy: tőlünk. Minden oktatót megihlet néha egy-egy zene; arra készít egy koreográfiáta tanultak alapján, így már eleve szigorú szabályok vonatkoznak a mozdulatokra. A koreográfia ezután további szűrőn esik át: van egy saját oktatói felületünk, ahová feltöltjük a házi készítésű videóinkat, és azokat Enikő ellenőrzi, véleményezi, javítja. Ha átment a koreográfia a szűrőn („ülj le fiam, ötösalá”), akkor azt onnantól kezdve bármelyik oktató átveheti, oktathatja.

7. Hordozás

A Maminbaba célja az anatómiailag megfelelő hordozás népszerűsítése is, és az oktatóképzéseken nagy hangsúlyt fektetünk a hordozás szabályainak pontos elsajátítására. Hogy értsd, miért fontos ez: teljesen más magadra kötni a saját babádat, mint másra kötni az övét. Nem csoda hát, ha a képzés végi vizsgákon nagy szerepet kapnak a hordozással kapcsolatos tudnivalók.

8. Egymás közt

Mostanra talán világos, hogy földrajzilag eléggé szét vagyunk szóródva mi, oktatók (és persze Ti, maminbabás anyukák is). Veletek a központi Facebook oldalunkon, a Facebook csoportunkban, itt a honlapon és az oktatók saját facebook csoportjaiban kommunikálunk. Az oktatói egyeztetés is több platformon zajlik, hiszen a napi ügyek megtárgyalására nincs lehetőség a továbbképzésen vagy az országos rendezvényeken. Ezzel kapcsolatban egy érdekesség: amikor Enikő valami nagggyon fontosat akar nekünk mondani, akkor úgy kezdi a mondatot, hogy „Kislányok!”, amin roppant jókat szórakozunk a háta mögött. Na, ezért most lehet, hogy ki fogok kapni…

9. Rendezvényeink

Országos rendezvényeink jó alkalmat adnak arra, hogy a fővárosi és vidéki anyukák, illetve oktatóink találkozzanak. Évente ötször szervezünk ilyen központi eseményt (Farsang, Maminbaba Napok a Kolping Hotelben, Városligeti Maminbaba Buli, nyári Maminbaba Tábor, Maminbaba Karácsony). Ezenkívül évi néhány alkalommal országos online játékot is hirdetünk (pl. Maminbaba Anyacsinosító Hetek, MaminbabaBarát-Nő-Napok, Maminbaba Hordozós Hetek). Ezeknek a rendezvényeknek a megszervezése bonyolultabb, mint gondolnád: szabadtér esetén területhasználati engedélyt kell kérni, termet keresni, gondoskodni a hangosítástól kezdve a szoptatásra kijelölt helyiségig egy csomó mindenről, hogy a tombolaajándékok összegyűjtéséről és a kölcsönhordozókról már ne is beszéljünk. Ráadásul mindezt össze kell hangolni az oktatók munkájával, időt és energiát kell szánni a kommunikációra és marketingre, a támogatóinkkal való kapcsolattartásra, szóval nem egyszerű. Lényegében mindig legalább három-négy hónappal előrébb kell járjunk az időben, hogy ezek a Maminbaba bulik jól sikerüljenek.

10. Online hátország

Te, aki most ezt a cikket olvasod és valószínűleg Facebookon is követsz minket, talán néha felteszed magadban a kérdést: honnan érkeznek ezek a cikkek, bejegyzések? Ki áll a háttérben? Nos, természetesen van egy saját admin teamünk, akiknek kifejezetten a kommunikáció a feladata, és mindenki Maminbaba oktató (és anyuka) is. A hordozás terén sokat tapasztalt hordozási tanácsadók segítik a munkánkat (persze ők is maminbabások). Az ötletelésbe pedig az összes tréner beszáll, legyen szó rendezvényről, játékról, koreográfiákról. Így lehet, hogy talán nem is tudsz róla, de épp a Te oktatódnak köszönhetünk egy szuper számot, mozdulatot, vagy egy új ötletet a legközelebbi maminbabás eseményen. Szóval legyetek résen.

Fodorné Érsek Kitti, Maminbaba – Hordozós latin fitness oktató, aerobik és ultimate frizbi sportedző, Fitball top tréner, tae-bo és capoeira fitness oktató, kinesio tape terapeuta