GY.I.K.

K: Mekkora babával lehet jönni maminbabázni?

V: A Maminbaba órán nem a baba kora, hanem az anyuka szülés utáni állapota számít. A baba szempontjából akár már újszülött kortól lehet ringatózni a zenére és egészen addig, amíg a babának és az anyukának jól esik. Ez kb. a baba 12-14 kg-s súlyáig szokott tartani.

K: Szülés után mennyi idő elteltével kezdhetem el a Maminbaba órákat?

V: Bármilyen sport vagy edzés elkezdése a szülés után 6 hét elteltével javasolt, (a hat hetes nőgyógyászati kontroll után). Amennyiben az orvos mindent rendben talál, el lehet kezdeni fokozatosan a mozgást. Ha a szülés nem természetes úton zajlott (császármetszés), egyéntől függően a 10-12. héten lehet elkezdeni a sportolást.

K: Mit vigyek magammal a Maminbaba foglalkozásra, milyen ruhát érdemes viselni?

V: Sportolásra alkalmas, kényelmes öltözéket, amiben jól tudsz mozogni (póló, sportnadrág, sportcipő, lehetőleg sportmelltartó is). Babának is váltóruhát, esetleg egy kisebb törölközőt, vagy tetra pelenkát, amit a babád és magad közé tehetsz, mert összeizzadtok. Vizet, hogy pótold az elvesztett folyadékmennyiséget. Ezen kívül ne hagyd otthon a szokásos babás túlélő felszerelésedet sem! 😉

K: Van lehetőség a Maminbaba óra előtt vagy után megetetni, szoptatni a babákat ?

V: Igen. Ezért is érdemes korábban érkezni a Maminbaba órára, hogy legyen idő átöltözni és a babákat is átöltöztetni, szoptatni. Az óra után szintén van erre lehetőség. Nagyobb babák esetében ilyenkor megy a bandázás és az anyukáknak is alkalmuk van kicsit beszélgetni.

K: Milyen babahordozót lehet használni Maminbaba órára?

V: Mivel a Maminbaba óra alatt intenzíven mozgunk, más elvárásaink vannak a megfelelő hordozóra vonatkozóan, mint egy hétköznapi séta esetén. Fontos, hogy anatómiailag és ergonómikus kialakításában megfelelő hordozót használjunk és jól, szakszerűen, stabilan legyen az anyukára kötve a babája!

K: Nincs megfelelő babahordozóm, mit tehetek?

V: Minden Maminbaba oktató díjmentesen biztosít számotokra jó minőségű, anatómiailag megfelelő hordozót. Vannak – többek közt- Maraya, Tündérputtony, Lujzus, Möbius, Csengelino, Ringa hordozóink, de a készlet minden trénerünknél más és más! Erről az adott helyszínnél feltüntetett oktatótól tudsz érdeklődni. Ha hordozót szeretnél, legkésőbb a kiválasztott Maminbaba óra előtti napon jelezd az igényedet a választott helyszín oktatójánál!

K: Miből áll egy Maminbaba óra és mennyi ideig tart?

V: A Maminbaba oktató szakszerűen felköti a babákat az anyukájukra. Ehhez – előzetes egyeztetés alapján – a babahordozót is biztosítjuk. Utána táncos bemelegítés következik. Ezután jön a különféle latin táncok alaplépéseiből és gimnasztikai elemekből összeállított koreográfiás fitnesz. Az óra végi levezetőben nyújtunk, lazítunk, hogy elkerüljük az izomlázat és az esetleges húzódásokat, sérülést. A Maminbaba óra kb. 60 perc.

K: Milyen hatása van az edzésnek?

V: Kiválóan feszesíti a comb és farizmokat, karcsúsítja a derekat és csípőt, erősíti a hát izmait, formálja a kart és a mellet. Javítja a terhesség során romló mozgáskoordinációt és szebb, nőiesebb tartást eredményez. A Maminbaba segít megelőzni és kezelni a szülés utáni depressziót, megoldást nyújt a kikapcsolódásra, alakformálásra, hangulatjavításra, testedzésre.

K: Csökkenni fog a testsúlyom?

V: Igen,a Maminbaba pozitívan hat a testsúly csökkenésére. Ez nem csak a mérlegen mutatkozik meg, hanem ruhaméretben. Alakunk fokozatosan formálódik, szépül, ahogy épül az izomzatunk. Egész egyszerűen eltűnnek a hurkák. 😉 Persze a táplálkozásunkra is érdemes odafigyelni. Ha a Maminbabával a fogyás a célod, akkor javasolt heti 2-3 alkalommal részt venni az óráinkon.

K: Két ballábasnak érzem magam, biztos, hogy a Maminbaba órán van a helyem?

V: A Maminbabát nem a tökéletes alakú és mozgású anyukáknak találtuk ki. Ezeken az órákon senki nem méri a teljesítményedet, magadnak mozogsz, magadért fejlődsz. De elsősorban az a fontos, hogy te és a kisbabád jól érezzétek magatokat. Csak engedd el magad!

K: Hány foglalkozás javasolt egy héten?

V: Ha intenzívebb alakformáló hatást szeretnél elérni, akkor akár heti 2-3 alkalom javasolt, de a rendszeres, heti egyszeri alkalom is nagyon szépen csinosít. Ez mindenkinek a saját edzettségi állapotától, és az órai aktivitásától is függ. Érdemes úgy szervezni, hogy két foglalkozás között 48 óra teljen el, hogy az izmok regenerálódhassanak.

K: Nem árt a babának ez a mozgás?

V: A Maminbaba semmiképpen nem árt a babáknak! A baba a hordozóban tölti az órát az édesanyjára kötve. Ennél jobb nem is történhet vele. Gondoskodunk róla, hogy szakszerűen, teljesen stabilan és biztonságosan, a nektek megfelelő hordozó eszközben legyen felkötve. Az anya számára intenzív mozgásból a baba csak egy kellemes höcögtetést, ringatózást érez, mint amikor altatod, büfizteted. Semmiképpen nem rázkódik, nem csapódik. Tehát abszolút nem káros számára a foglalkozás. Sőt! Észrevehetően fejlődik a ritmusérzéke, a mozgása, és nyugtatja édesanyja közelsége. Általában még a legnyűgösebb babák is elalszanak Mmainbaba óra kötben. 🙂

K: Nem nehéz a babával mozogni? Nem túl megterhelő?

V: A Maminbaba mozgásforma két személyre van kialakítva, tehát figyelembe vettük azt a plusz terhelést, amit a hordozóban lévő baba jelent. Így csak annyival nehezíti a mozgást a baba súlya, amennyi a hatékony alakformálás miatt szükséges.

K: Már ölben tartva is nehéznek érzem a babámat. Hogy tudnék vele táncolni? Van súlyhatár?

V: Ha jól van rögzítve a hordozó, akkor alig érzed a babád súlyát. Erről mi gondoskodunk. Általában 12-13kg-s babával még könnyedén végigtáncolják az anyukák a Maminbaba órát. Ha hordozol, akkor tudod milyen érzés, ha stabilan rögzítve rajtad van a babád és közben szabadon mozoghatsz. Ha nem hordozol, akkor gondolj arra, hogy mi az egyszerűbb: egy 5-10 kg-os csomagot kézben vinni vagy hátizsákban a hátadon?

K: Még csak elöl hordoztam, nem merem hátra tenni a babámat. Így is jöhetek Maminbabára?

V: Teljesen érthető, ha valaki nem meri egyedül hátra tenni a babáját, hiszen akkor nem látja, nem tudja, mi történik vele. Figyelembe kell venni azonban, hogy egy 6-7 kg-os baba elöl hordozva már komoly megterhelést jelent az anya gerincére, medencéjére, gátizmaira. A Maminbaba oktatók fel tudják kötni a babákat az anyuka hátára, így ezzel nem neked kell megküzdened. A baba jobban kilát az anyukája hátáról és ráadásul ugyanazt a perspektívát látja, mint ő. Ugyanúgy érzi anyukája illatát is, tehát neki tökéletesen jó háton lenni. Több anyuka a Maminbaba óra alatt próbálta ki először a háton hordozást, hiszen a nagy tükrökben folyamatosan szemmel tarthatja a babáját, ugyanakkor sokkal szabadabban tud mozogni. (Eláruljuk, hogy kis rutinnal már akkor is tudod, mit csinál a babád a hátadon, ha nem látod, csak érzed.)

K: Hol próbálhatom ki a Maminbaba foglalkozást?

V: A Maminbaba órák budapesti és vidéki helyszíneit itt találod. Az elérhető helyszíneket folyamatosan aktualizáljuk.

K: Szeretik a babák a Maminbaba foglalkozást?

V: Igen. Kimondottan kedvelik a dallamos, latin ritmusokat, és a folyamatos, ringatózó mozgást. És természetesen nagyon szeretnek anyukájukon lenni. Vannak babák, akik elalszanak közben, vagy kezük-lábuk jár a zenére.

K: Mi történik, ha a baba megéhezik vagy tisztába kell tenni az óra közben?

V: A baba ugyanolyan fontos az órán, mint az anyukája. Természetesen, ha szükséges, a Maminbaba óra közben is levesszük, hogy megetethesd, tisztába tehesd. Ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva erre nagyon-nagyon ritkán van szükség.

K: Ehetek közvetlenül az óra előtt?

V: Pár falatot természetesen igen, de ne közvetlen a Maminbaba óra előtt lakj jól, mivel sportolás közben a testünk nem tud hatékonyan emészteni. Ha tele hassal mozgunk, kellemetlenül érezhetjük magunkat. Ezzel szemben éhesen sem jó edzeni, hiszen akkor nincs elegendő energia a mozgáshoz. Mindenkinek egyedi az emésztési tempója, de általánosságban az mondható, hogy könnyen emészthető ételt egyél a Maminbaba óra előtt min.1-1,5 órával!

K: Csak anyukáknak ajánlott a Maminbaba?

V: A Maminbabát elsősorban az anyukáknak találtuk ki, hiszen ők szoktak otthon maradni a babájukkal, s ennél fogva nehezen jutnak el sportolni! Ettől függetlenül természetesen szívesen látunk bevállalós hordozós apukákat, mozogni vágyó nagy testvéreket és fiatalos nagyszülőket is.

K: Mit csináljak a nagyobb gyermekemmel, ha a kicsivel akarok jönni Maminbabára?

V: Hozhatod a nagyobb gyereket is! Hozz neki játékot, könyvet, rajzolnivalót, amivel elfoglalja magát. A nagyobb testvér korától és temperamentumától függ, hogyan találja fel magát, de a zene és a nagy tükrös terem nekik is tetszeni szokott. Próbáld ki! Mit veszíthetsz?