Hordoznál? Akkor a legfontosabb döntést már meghoztad. Most már csak azt kell eldöntened, hogy miben, hogyan, mikortól és meddig… Ja, hogy ez nem is olyan egyszerű?!

Hát ezért (is) érdemes ellátogatnod mielőbb egy Maminbaba órára, nálunk ugyanis órákon próbálhatsz, kérdezhetsz, tanácsokat kaphatsz. Addig is összeszedtünk Neked néhány jó tanácsot arról, hogy mire érdemes figyelni, és milyen megoldásokat kerülj.
Következzenek Maminbaba Debrecen Kitti e havi tanácsai – józan paraszti nyelven!

Kezdjük egy kulisszatitokkal. Nekünk, Maminbaba oktatóknak van egy SZUPERTITKOS dokumentumunk, amiben gyakorlott és a Maminbabában sokéves tapasztalattal rendelkező hordozási tanácsadó kolleginák szedték össze (és folyamatosan frissítik), hogy milyen hordozóeszközöket ajánlunk és miket nem. Én most a márkaneveket kerülni fogom, de mi még típusra lebontva is tudjuk, hogy mely hordozókat ajánlatos használni, és melyek azok, amikkel esetleg gondok lehetnek.

Olyan általános tanácsokat szedtünk össze, amik segíthetnek az indulásban vásárlás előtt. A legfontosabb tipp, amit adhatunk: próbálj, próbálj, és PRÓBÁLJ! Lehet egy nagybabás csatos hordozó szuper kényelmes, biztonságos és anatómiailag is megfelelő egy másfél éves babának és az anyukájának, de ha a Te babád egy hónapja született, még nem érdemes ilyen eszközben gondolkodnod. Abban segítünk tehát, hogy ne legyen kínos fejvakarás a hordozós klubban vagy Maminbaba órán azután, hogy büszkén bemutatod a vadiúj, egyedi méretre elkészített és soktízezer forintos hurcidat.

 1. Ne hordozz ellenőrizetlen, silány minőségű hordozóban
  Mivel a hordozásnak ma már óriási a piaca, értelemszerűen elterjedtek a bóvlik. Gondolok itt a kínai hamisítványokra, Függönyvarró Cilike tákolmányára, a házi sufnituningokra, sőt olyan valódi márkákra is, amelyek azért tudnak olcsók lenni, mert nem tartják be a szabványokat. Egy új hordozón nem csak a cérna meg a varrás kerül harminc/negyvenezerbe, hanem a technológiák és szabványok ismerete, a csúszás- és szakadásmentes pántok, a minőségi csatok, az egyedi megoldások, a minőségi anyagok használata, illetve a szövés milyensége. Ha egy új formázott hordozót tízezerért kínálnak, az minimum gyanús. Ebben, vagyis a minőség ellenőrzésben segíthetnek a kérdezős Facebook-csoportok, ahol készségesen válaszolni fognak szakértők és anyukák arra, hogy egy hordozót ajánlatos-e használni, vagy sem. De ezeket a szakértői Facebook-csoportokat is érdemes fenntartással kezelni, hiszen ott is előfordul sokféle szemlélet a vaskalaposan szigorútól a mindent megengedőig.
 2. Ne hordozz anatómiailag nem megfelelő hordozóban
  Az „anatómiai megfelelés” azt jelenti, hogy tartást ad a baba gerincének, támasztja a tarkóját, és a segítségével a baba csípője ortopédiailag megfelelő helyzetbe kerül. Ezt nem tudják a merev falú, én úgy hívom, „tökénél fogva fellógató”-típusú kenguruk, amikben ráadásul a baba sok esetben egyik oldalra kidől. De továbbmegyek: egy egyébként jó minőségű hordozó sem feltétlenül idomul a baba adottságaihoz, ha rosszul választasz. A szövött kendőnél nem tudsz mellélőni, de egy formázott hordozónál már igen. Amíg a babád pici, nem tud ülni, fejletlen a gerince, addig maradj a puha, ölelős kendőnél, vagy a derékpánt nélküli babytai-nál. Később, ca. 4-5 hónapos kortól a kendőből készült meitaiokkal is próbálkozhatsz, lehetőleg a megfelelő méretben (ld. következő pont). Számtalan cikk segít a témában, nézz utána, mire érdemes figyelni!
 3. Ne ad hoc válassz méretet
  Kendő esetén annak hossza az érdekes, hiszen nyilván más mennyiségű anyagra van szükség egy vékony és egy molettebb anyuka esetén. Itt érdekes lehet a kötés módja is: ha több réteg kerül egymásra, hosszabb legyen a kendő, de csak azért ne kelljen rétegezni, mert egy méterrel hosszabb anyagot vettél.
  Formázott hordozók esetén a body szélessége és magassága érdekes. Ne vegyél öt centivel magasabb hurcit azért, mert majd később is jó lesz. Ami most nem jó, az nem jó! Ma már szerencsére széles körben terjed a mindenhol állítható technológia, ami lehetővé teszi, hogy tág határok között méretezni tudjuk a hurcit. Ha a hirdetésekben szereplő centik nem mondanak semmit, akkor – visszatérve a főszabályunkhoz – próbálj! Aztán pedig mérd le, ami jó volt. Vagy ha így sem vagy biztos a dolgodban: kérj segítséget!
 4. Ne hordozz, ha nem kényelmes benne lenni
  Nem is gondolnád, hogy apró eltérések mekkora különbséget jelentenek két hordozó között. Van, aki a párnázott vállra esküszik, másnak az zavaró a mozgásban és kemény. Én hosszú kendőnél a vastagabbat szeretem, karikásnál a vékonyabb jött be. Csatosoknál és meitaioknál szeretem, ha szélesebb a derékpánt, de több anyukámnak bevág. De a babák kényelemérzete is eltérő lehet: az első gyermekemet nem zavarta az alvócsuklya, a második azonnal felébred rá. Sokáig lehetne folytatni a sort.
  Tudod a szabályt: próbálj! És ha már felpróbáltad, sétálj és mozogj benne kicsit, körözz párat a karoddal, guggolj le, csinálj pár maminbabás mozdulatot. Menj biztosra, mert ha jól választasz, egy jó hordozó évekre óriási segítőtársa lesz mindkettőtöknek.

+1 Bónusz tipp
Mi Maminbabán azt valljuk, és a legtöbb hordozóiskola is minket igazol, hogy 5 kiló felett már a hátunkra vesszük a babát. Ez egyrészt neked is így kényelmes (hátadnak, gátadnak, ízületeidnek), másrészt a baba is jobban kilát, kukucskál, szemlélheti veled együtt a világot. Ha úgy érzed, eljött az ideje a hátravételnek, mert már neked nem kényelmes, vagy mert a baba kíváncsi, vedd a fáradságot és tanuld meg a technikát. Rengeteg írott anyag és videó elérhető a témában. Hidd el, magadon könnyítesz majd vele.

Ha bizonytalan vagy, bátran kereshetsz minket, Maminbaba oktatókat vagy hordozási tanácsadóinkat akár akkor is, ha órára nem jutsz el. Évek óta anyukák százainak segítünk a helyes hordozás elsajátításában, és szívügyünknek tekintjük, hogy minden anyuka átélhesse azt a csodát, amit a babánk hordozása nyújt.

Fodorné Érsek Kitti, Maminbaba – Hordozós latin fitness oktató, aerobik és ultimate frizbi sportedző, Fitball top tréner, tae-bo és capoeira fitness oktató, kinesio tape terapeuta