Maminbaba oktatóként (és valószínűleg nem vagyok egyedül) rendszeresen kapok anyukáktól rövid videókat, amin a féléves-egyéves gyermek maminbabás zenékre riszálja a fenekét, pörgeti a lasszót, léggitározik, vagy más, többé-kevésbé felismerhető maminbabás mozdulatokat tesz. Ilyenkor mindig nagyokat röhögünk az anyukával, hogy a Maminbaba Jacko-t csinált a féléveséből. De vajon megmarad majd ebből valami? Lehetséges, hogy a Maminbaba segíti a mozgásfejlődést, és mondjuk ettől tanult meg hamarabb ülni/mászni a baba?
Maminbaba Debrecen Kitti e havi cikkében a Maminbaba hatásait boncolgatjuk – józan paraszti nyelven.

Unalomig ismert közhely, ugyanakkor fontos alapvetés a gyermeknevelésben, hogy a mozgás minden további képesség alapja. Nem véletlen, hogy a részképesség-zavaros, díszes gyerekekkel nem az ábécét vagy a szorzótáblát bifláztatják, hanem mozgásterápiát alkalmaznak. Amikor a baba elindul (jobbra-balra fordulva, hasról hátra és vissza, aztán kúszással-mászással előre és hátra, végül felegyenesedik és járni kezd), mi anyukák aggódva lessük, hogy szabályosan, szimmetrikusan teszi-e meg első mozdulatait. (Mellékszál, de fontos: amikor már elindult és PAKOL, akkor pedig ösztönösen próbáljuk őt minél több ingerrel szembesíteni úgy, hogy a lakás ne változzon át hirtelen szedett-vedett kutyaóllá). Ekkor jön el hangsúlyosabban az apukák ideje is: a láthatóan tónusosabbá váló babát lendületesen lóbálják, hintáztatják, miközben minket a frász kerülget. Pedig milyen jól teszik!
Ugyanis ahhoz, hogy a baba bármit megtanuljon, az EGYENSÚLYÉRZÉKének kell fejlődnie. Az egyensúlyozásért a fülben elhelyezkedő, úgynevezett vesztibuláris rendszer felelős. Ez az egyensúlyozó rendszer a baba (sőt a magzat) első érzékszerve, ami elengedhetetlen a tartás, a mozgás-, idő- és térérzékelés szempontjából. Vagyis minden inger, ami a baba egyensúlyérzékére hat, segít a későbbi képességek elsajátításában (erről részletesebben ebben a remek cikkben olvashatsz). LINK: http://koraifejlesztes.com/tartalom1.html
És itt lép a képbe a Maminbaba. Mert mit csinálunk órán? Szorosan a testünkre helyezzük a babát, hogy velünk együtt mozogjon, anya ölelő biztonságában, és persze megfelelő hordozóeszközben, ami figyelembe veszi az adottságait és gyenge izomzatát. A mi mozgásunk hatására a baba folyamatosan és kíméletesen kibillen az egyensúlyából, izmai megfeszülnek és ellazulnak még álmában is, ami pedig stimulálja az idegrendszerét. Aktivizáljuk tehát az egyensúlyozó rendszerét, ami még egyszer: minden képesség elsajátításának alapja. Magyarul: a legújabb Alvaro Soler szám alatt te táncolsz, a babád meg éppen tanul. Ugyanerre épülnek egyébként a höcögtető, hintáztató, ringató foglalkozások. Szóval legközelebb ne szólj rá apára, ha hintáztatja a gyereket, kivéve persze, ha a negyediken az ablakon kilógatva teszi ezt…

Na de akkor most a Maminbaba hatására kezdett el mászni félévesen a gyerek? Erre nem fogunk tudni bizonyított választ adni. Nem egyenes következmény, de a Maminbaba is segítHET. És nemcsak a mozgásfejlődésben, hanem a koordinációban, a ritmusérzék javításában, továbbá az arra hajlamos babáknál közvetett módon, nagy eséllyel elkerülhető vele a későbbi disz-es és egyéb fejlődési zavarok kialakulása. A Maminbaba tehát biztosan nem vesz el, de hozzátehet gyermeked fejlődéséhez.

Térjünk vissza kicsit a címben feltett kérdéshez: jobban fogja-e a gyermek szeretni a táncot,a ritmust, a zenét, ha az anyukája maminbabázik? Erre egyértelmű választ tudunk adni: biztosan. Van a dolognak egy genetikai oldala: Neked, maminbabás anyukának bizonyára van valamennyi táncos-muzikális vénád, amit a gyerek örököl. Ezt az adottságod a gyermek fejlődése szempontjából a legértékesebb időszakban tudod kamatoztatni: az első 1-2 évben. Hol máshol tudnál ennyi ritmusra, zenére, mozgásra épülő ingert adni neki a tested közvetlen közelében, ha nem Maminbaba órán?
És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyermek minden viselkedési formát utánzással, magyarán Tőled tanul meg. Ha azt látja, hogy a tánc természetes örömforrás, a hétköznapi élet része, akkor az ő életének is természetes része lesz. Továbbmegyek: megtanulja azt is, hogy a mozgás, a sport milyen más tevékenységekkel jár együtt: felöltözünk, elmegyünk, a teremben átöltözünk, mozgunk, izzadunk, másokkal beszélgetünk. Ha majd 4 évesen a balettórán tükrös teremben vagy a fociedzésen egy öltözőben találja magát, az a természetes közege lesz, hiszen a számára lehető legbiztonságosabb környezetben, az édesanyjával ezt korábban már megtapasztalhatta.

Fontos: az orvos és a csecsemők-kisgyermekek gondozásában jártas mozgásterapeuta vagy gyógytornász egyénre szabott véleményét semmi nem írja felül. Kérjük, hogy amennyiben a gyermeked korai fejlesztésben vesz részt, mindenképpen konzultálj a tőle hallottakról Maminbaba oktatóddal, mert ezzel a mi munkánkat is segíted. Köszönjük!

Fodorné Érsek Kitti, Maminbaba – Hordozós latin fitness oktató, aerobik és ultimate frizbi sportedző, Fitball top tréner, tae-bo és capoeira fitness oktató, kinesio tape terapeuta

Lektorálta: Tarsolyné Tamás Katalin, gyógytornász