Gyakran felmerül a kérdés a maminbabás anyukák körében is, hogy meddig lehet egy babát hordozni, illetve milyen idős korig érdemes babahordozót vásárolni?

Mint a hordozással kapcsolatosan sok más dolog, ez is igény szerint működik. A gyermektől és az (általában) anyától vagy más hordozó személytől függ. A 3 hónap alatti csecsemők szinte állandóan igénylik a testközelséget, idővel azonban elkezdenek érdeklődni a külvilág iránt, szeretnének nézelődni. Ilyenkor az elől hordozott babák feszengeni kezdenek a hordozóban, nemtetszésüket fejezik ki. Sokan azt gondolják emiatt, hogy nem nekik való a hordozás, pedig a gyermek a világot gondozója biztonságos közeléből szereti felfedezni.

Megoldást jelent ilyenkor, ha csípőn vagy háton kezdjük hordozni babánkat, aki így a szülő szemszögéből szemlélődhet, túl sok inger vagy ijesztő dolog látta esetén hozzá tud bújni a biztonságot jelentő testhez. A mozgásfejlődés előrehaladtával, mászás vagy járás beindulásakor önállósodási vágyuk megnő, élvezik, hogy egyedül is képesek helyet változtatni, vissza-visszatérnek azonban édesanyjukhoz a gyerekek. Ilyenkor is jellemző, hogy kevésbé, vagy csak altatásnál, betegség esetén igénylik a hordozást. Még mindig nem kell azonban a szekrény mélyére száműzni a hordozókat, a szeparaciós szorongás időszakában lévő gyermekek ugyanis szinte leválaszthatatlanok lesznek anyukájukról.

Sok bölcsődébe vagy óvodába beszokó gyermek-szülő párosnak (igen, a szülőt is megviseli ez az időszak) is megnyugvás egy kis összebújás egy kendő ölelésében.

A hordozás végét a hordozó személy fizikai állapota is meghatározhatja. Nagyobb, nehezebb gyermekeket ugyanis megterhelő hosszabb távon hordozni, érdemes a testünk jelzéseire figyelni ezzel kapcsolatban is.

És meddig maminbabázhatunk? Aki kisebb babával kezdi és rendszeresen jár órára, az érezni fogja, hogy erősödik, fizikai állapota javul, jobban elbírja a gyermek súlyát. Az anyukák „rákapnak” erre a szuper babás programra. Előfordul, hogy a járni tudó gyerkőcök már nehezebben viselik a hordozó zártságát és szeretnének a földön tevékenykedni. Ilyenkor óra közben is levehetjük a babát, mert nem szeretne anyukája hátán maradni a mozgás ellenére sem. Ilyenkor érdemes megpróbálni esetleg egyedül táncolni, illetve nagy segítség lehet egy nagymama, aki elkísér az órára és vigyáz addig a futkározó gyermekre, amíg anya kikapcsol egy kicsit. Az is lehetséges, hogy már intézményesült gyerek anyukája látogat el Maminbaba órára, a beszoktatás ideje alatt ez kicsit eltereli a gondolatokat és ebédre pont odaérünk a bölcsibe, oviba.

Kotroczó Katalin – Maminbaba oktató, Beli Buba hordozási tanácsadó