Babával is aktívan, azaz hordozással könnyebb a nyaralás

Biztosan sokan gondolkodtatok várandósan vagy kisbabával azon, vajon a babátok születése után hogyan alakul az élet? Aki esetleg még a nagy nap előtt áll, elmondom: minden más lesz. Még mielőtt megijednétek, máshogy lesz szuper és csodalatos és elmagyarázhatatlanul, bonyolultan szép, de hogy a cikk témájára térjek: szerintem sokakban él az a tévhit, hogy babával az utazásokat el kell felejteni, kicsit be kell gubózni, leállni és a jatszótéren és a gyerekmedence partján kiélni mindenféle kirandulós, fürdőzős vágyat. Én is így gondoltam, de aztán Maminbaba – hordozós latin fittnes oktató lettem, rendszeresen mozogtam, szuper kedves embereket ismertem meg, nagyon jó közösség formalódott körülöttem és megtanultam, hogy a hordozás nagyszerű dolog. Nem csak praktikus, jó a babának, hiszen a kötődésünket erősíti, a mozgasfejlődés és altatás szempontjából is csupa jó hatása van és rám is kifejezetten pozitivan hat. A babám sokat, folyton velem velem lehet, a hátamnak, derekamnak, medencefenék izmainak sokkal jobb, mint ölben cipelni, és egy elmondhatatlan érzés, amikor rajtam és velem szuszog.

Ezekből a pozitív tapasztalatokból építkezve, mi már fél éves babánkkal Prágába utaztunk. Amit mindenképp eltettünk a csomagok közé, az a jó minőségű hordozó volt, ami a babánk akkori mozgásfejlődési állomásának megfelelt és könnyű volt feltenni (baby tai). Aztán a szuper élmények miatt felbátorodtunk, jöhetett Lisszabon, aztan Athén, a Magas-Tátra (Szlovénia), Málta, Ausztria és várom a párizsi kalandunkat.

A mi Matyink még nincs 2,5 éves, nyitott, barátságos, mozgékony, erős, szeretetteljes, szelíd és bátor gyerek. Ő a mi Mindenünk. Halás vagyok azért, hogy hordozhatom. Minden időmet Vele töltöm és nagyon jó megélni minden percet közösen, még azokat a csendes órákat/perceket is amelyek soran a hátamon alszik. Most 17 kg-os és még mindig felkapom a hátamra, ha elfárad egy-egy nagyobb szintemelkedés után vagy egy hosszabb túrán.
Aki nem akar túrazni, de szereti a városnézést, – mi mindkettőt nagyon szeretjük – annak is csak ajanlani tudom, mert egy nyüzsgőbb városban biztonsagosabb, ha a „Kiscsomag” a hátunkon utazik vagy csak van ideje az Anyukája illatát picit belélegezni, hogy a sok inger közepette megnyigodjon és kerek legyen ismét a világ.

Hordozót már fürdőzéshez is árulnak, így a pancsolás sem marad ki és közben a test melegével és anyuka adta biztonsággal élvezheti a vizet a baba.

Tudom, hogy sokan félnek attól is, hogy az alvas időt egy nyaraláson nem lehet betartani és a baba esetleg túlpörög, de a hordozóban az alvas/altatás is tökeletesen működik, sőt, a szoptatás is egészen egyszerűen és diszkréten, kellemetlenség nelkül megoldható. Én szégyenlős voltam, aztán anyuka lettem és rájöttem, hogy az első a babám és hogy mások zavarása nélkül, de az Ő igényeit elsőkent szem előtt tartva gondoskodjak róla. Nekünk ebben társunk, segítségünk volt a hordozó.

A hordozásban az a nagyszerű, hogy a babám növekedésével együtt folyamatosan erősödtem, egyre fittebb lettem. Most sokkal erősebbnek érzem magam, mint valaha, különösen, amikor nagy túrazók előtt, hátamon a Kiscsomagommal érek fel a hegy tetejére úgy, hogy közben együtt enekeljük a kedvenc Gryllus Vili bácsi által írt túrázós dalainkat. Ugyanakkor sok Apuka is hordoz és annak is megvan a maga varázsa, az Ő kötődésüket is erősíti és persze az Apukák gyakran erősebbek, a nagyobb gyerekeket jobban elbírják. Én a hordozás élmenyéről ritkán mondok le, pedig a férjem is nagyon szívesen vinné Matyit.

Sokan ragaszkodnak a babakocsihoz, aminek kétség kívül vannak előnyei, nekünk is van. A babakocsira rá lehet pakolni sok-sok dolgot, amit így nem nekünk kell cipelni, mi a közeli játszótérre gyakran azzal megyünk, rajta a kismotor, homokozó keszlet, labdák, Anya kávéja. Ha a babánk szeret benne nézelődni vagy épp aludni, akkor igazan hasznos lehet akár hosszabb utakra is, de szerintem sajnos számtalan hatránya is van: több helyet foglal és nehezebb, mint egy hordozó, repülőn fel kell adni, külön sorba kell állni, hogy visszakapjuk. A mi Matyink nem szeret benne hosszan ücsörögni, nem engedi magát bekötni. A babakocsi egy idegen test, a babánk nem rajtunk, velünk van, hanem egy tárgyban, amit gyakran nehéz a tömegközlekedésre vagy bármilyen lépcsőn felvinni, a boltokban nehezen fér el.

Mi a hordozás mellett döntöttünk, ha utazunk és igen gyakran a hétköznapokban is. Ajánlom, hogy hordozasi tanácsadóval vagy Maminbaba órákon ingyenesen próbaljatok ki többféle hordozót és amelyik a legjobb volt, abbol vegyetek magatoknak egy igazán jót és élvezzétek a hordozást, az együtt töltött időt, a kirandulásokat vagy akár csak a közös boltba menetelt, mert babával is lehet és érdemes is menni, világot látni, élvezni a közös perceket, mert nincs sok időnk, hamar felnőnek. Élvezzük hát ki minden pillanatát!

Dunár Ildikó, Maminbaba – Hordozós latin fitness oktató