Izzadni senki nem szeret. A hétköznapokban ciki, büdös, kellemetlen és lássuk be, elég undorító egy átizzadt hónaljú póló. Sportolás, így Maminbaba közben azonban megkerülhetetlen és kifejezetten hasznos reakciója ez a szervezetünknek. Most, hogy itt a nyár és egyre melegebb lesz a teremben, beszéljünk kicsit az izzadással kapcsolatos tényekről és tévhitekről. Előre lelövöm a poént – a fő üzenetem annyi: ne szégyelld az izzadást!

Következzenek Maminbaba Kitti okosságai – józan paraszti nyelven!

Az izzadás funkciója, hogy egyenletesen tartsa a testhőmérsékletet (tehát nem az, hogy az életedet nehezítse). Márpedig sport közben akár 38 fokig is emelkedhet a hőmérsékleted. Nem tévedés, gyakorlatilag lázas állapotban maminbabázol, ami nem csupán a híres életérzésnek köszönhető. Természetanya valószínűleg nem ismeri a homeosztázis fogalmát, de azt mindenesetre jól kitalálta, hogy a szervezetünk minden esetben a belső egyensúly megtartására törekszik. Verejtékmirigyek milliói dolgoznak azon, hogy a megemelkedett külső hőmérséklet, a sport, illetve a hormonális változások miatt lehűtsék a testünket. Biztos Te is emlékszel, vagy ha várandós vagy, akkor épp tapasztalod, hogy a terhesség alatt és a szülést követő hetekben többet izzadsz – ez elsősorban a hormonok aknamunkája miatt történik így, illetve szülés után a várandósságot keményen megnehezítő, felgyülemlett víz is távozik a szervezetedből. Szintén a hormonok felelősek azért, hogy a menstruáció alatt is büdösebb a hónaljkutyád.

Szögezzünk le néhány tényt az izzadásról. A pasik többet és intenzívebben izzadnak, mint mi, és a túlsúlyt cipelők életét is jobban nehezíti a verejtékezés, hiszen nagyobb a hűtendő felület.  Az izzadásnak az ég világon semmi köze a zsírégetéshez. Az elpárolgó verejték 99%-a víz, a többi ásványi anyag és só, a büdösségben pedig a szintén távozó olajos váladék a ludas. Többet izzadunk továbbá, ha csípőset eszünk, kávézunk, piálunk vagy dohányzunk, és még a víz alatt, intenzív úszás közben is távozik valamennyi verejték. Érdekesség, hogy nem a hónaljban, hanem a lábfejben van a legtöbb verejtékmirigy, csak a hónaljunk jobban közszemlére van téve… Izzadásgátlóval ideig-óráig megakadályozható az izzadás, mert eltömíti a pórusokat és védőburkot képez a bőrön (egyébként ez nem biztos, hogy olyan jó). Másképp hat, de szintén nem életre szóló megoldás az extrém esetekben alkalmazott botoxinjekció (igen, ezt is használják!), de most kérlek ne fuss rögtön magánklinikára.

Jöjjön a jó hír. Azok, akik rendszeresen sportolnak (mondjuk maminbabáznak, ugye), többet és hamarabb izzadnak. Hogy ez miért jó hír? Mert azt jelenti, hogy a Te szervezeted már hozzászokott a fizikai igénybevételhez, és a tested korábban észleli a változást: az izmok hőtermelését. Ha már a bemelegítés első pár percében beindul a verejtékezés, akkor fel a fejjel anyukám, és büszkén tekints le elefántcsonttornyodból a melletted állóra, akinek még fél óra múlva sem gyöngyözik a homloka… Na jó, azért annyira mégse, hiszen egyénileg változik az izzadékonyság és az izzadás mennyisége, de azért képzeletben megveregetheted kicsit a vállad.

Te is tapasztalod, hogy Maminbaba óra után nemcsak a Te pólód, hanem a babádé is csatakos. Emiatt ne aggódj: hacsak nem ugrálta végig az órát, nagyságrendekkel kevesebbet izzadt, mint Te, és az ő ruhájára került víz javarésze valójában Tőled származik.

Egyre divatosabb dolog, és tudom, hogy Maminbaba órán is alkalmazzák páran az edzés előtti testtekercselést. Az csupán a saját véleményem, és lehet velem vitatkozni, hogy én nem szeretek beavatkozni a testem természetes funkcióiba, így az izzadásba sem, illetve nem szívesen sportolok kényelmetlen, a kelleténél melegebb szerelésben. Az viszont tény, hogy a tekercselés (ha jól csinálják), valóban vízvesztést okoz és serkenti a vérkeringést. Tehát ideig-óráig szebb lesz a bőr, kisimul a cellulitisz. Tévhit azonban az, hogy ettől fogyni lehetne; víz távozik és szinte semmi más, a zsírégetés mechanizmusa olyan messze van ettől, mint Makó Jeruzsálemtől. Kevesebbet fog utána mutatni a mérleg, de ez a kilók elleni harcban csupán illúzió, mert 1-2 nap alatt vissza is áll az súlyod (az lenne a baj, ha nem állna). Ha pedig fogytál, akkor az nem a tekercs hatása, hanem a Maminbabának és a lelki egyensúlyod megtalálásának köszönd.

Mire idáig jutottál a cikkben, bizonyára felmérted ésszel, hogy az izzadással nem kell felvenned a harcot. Persze nem muszáj szenvedni sem. Megkönnyítheted az életed, ha speciális sportolásra kifejlesztett szerkóban táncolsz.

Illetve elengedhetetlen a bőséges folyadékpótlás. Nemcsak az elveszített víz miatt. A dehidratáltság kényelmetlen érzéssel párosul, de ami ennél is fontosabb, hogy csökkenti a hatékonyságot, extrém esetben akár izomgörcsöt is okozhat. Csökken továbbá a koncentráció, és ha nem tudsz eléggé odafigyelni a mozdulatokra, kevésbé élvezed majd az órát.

Na de mennyit és mit igyunk?  Egy óra futás során kb. 1 liter víz távozik, és megkockáztatom, hogy egy kiadós Maminbaba órán is elérjük a 7-8 decit, legalábbis ezt szűröm le a táskám súlyából óra után. És ez sok. Óra előtt, illetve minden ivószünetben és óra után is másfél-két decit javaslok, akkor is, ha egyébként nem érzed magad szomjasnak. A legkézenfekvőbb folyadék a víz (bár sok vita van róla), és ha véletlenül otthon maradt a kulacsod, akkor is keresd fel a szünetekben a mosdót, és igyál a kezedből, ahogy tanultad.  Cukros löttyök ugyebár kizárva. Szakemberek javasolják a teát, amit én sose próbáltam, mert ízesítve szeretem. Amit viszont tudok javasolni, az a spéci izotóniás sportitalok, amelyek úgy vannak kitalálva, hogy megfelelő mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi sókat (elsősorban kálciumot és magnéziumot), és nincs mellékhatásuk (de a hétköznapokban feleslegesek).

A végkövetkeztetés annyi: az izzadás a barátunk! Háláld hát meg a testednek, amiért kitalálta, és ne szükséges rosszként tekints rá! Átizzadt Maminbaba pólót minden magyar kismamának!

Fodorné Érsek Kitti, Maminbaba – Hordozós Latin Fitness oktató,  aerobik és ultimate frizbi sportedző, Fit-ball top tréner, tae-bo, capoeira fitness oktató