Sokan nem is gondolják, hogy akár már akkor kipróbálhatják  a Maminbabát, amikor gyermeküket még csak a szívük alatt hordják, hiszen a Maminbaba a kismamák és pocaklakók számára is csupa pozitív hatással bír.

Fontos, hogy a terhességet kísérő orvossal minden esetben konzultáljon a kismama, és bármilyen kizáró tényező (nyitott méhszáj, koraszülés veszélye, méhlepény rendellenességei, korai fájások) előfordulása esetén nem javasolt ez a mozgásforma sem.

Amennyiben a várandósság komplikációmentes és az orvos is rábólintott a mozgásra, szeretettel várunk az óráinkon! Akár most szeretnéd elkezdeni, akár már életed része a mozgás, a Maminbaba Neked való!

A testünk átalakul, amikor egy kis élet költözik a szívünk alá, de a rendszeres testmozgás segít karbantartani a szervezetünket. Ami Neked jól esik, valószínűleg a babádnak is kellemes érzést nyújt.

A ringató, hullámzó mozgásokat a babák a pocakban és születésük után is szeretik, mert megnyugtatja, elaltatja őket, ugyanakkor fejleszti egyensúly- és ritmusérzéküket.

A zenehallgatás pozitívan hat a magzatokra, elősegíti a kreativitás, a nyelvi képességek fejlődését.

Sokan panaszkodnak hát- illetve gerinc fájdalomra terhességük során. Mivel az órákat a testtartás beállításával kezdjük, és az oktató menet közben is figyelmeztet a helyes tartásra, a fájdalmak is enyhülhetnek.

A Maminbaba segít a fizikai erőnlét megőrzésében, a rendszeres mozgás a testsúly kordában tartását is lehetővé teszi.

Az órákon az ugráló mozgásokat és a gyors forgásokat kerüljük, előnyben részesítjük a ringató mozgásokat, az egész test átmozgatását, a koreográfiák összeállítása során figyelemmel vagyunk az egyensúly megőrzésére, a biztonságos lépésekre mind várandósok, mind kisbabás anyukák részére. A csípőmozgások kimondottan kellemesek a kismamák számára, ami a későbbi szülést is megkönnyítheti.

Manapság sok kismama küzd a terhességi diabétesszel, a rendszeres mozgás azonban a cukor értékekre is jótékony hatással van.

A maminbabás anyák mindenütt összetartó közösségeket alkotnak, órák után beszélgetnek, megosztják tapasztalataikat egymással, több helyen közös programokat szerveznek, ami egy újdonsült anyukának nagyon hasznos. A szüléssel, újszülött gondozással és egyéb hétköznapi dolgokkal kapcsolatos tanácsokat kap, választ kérdéseire, illetve megértésre talál.

Ha a kismama még dolgozik, a hétköznapi gondok mellett az órákon hangolódhat az anyaságra, ismerkedhet a babaillattal és kikapcsolódhat a szürke hétköznapokból.

Az órákon a hordozással kapcsolatos tapasztalatokat is szereznek a kismamák, megismerkednek a különböző hordozóeszközökkel. Az oktatók pocakkötésre is „ki vannak képezve”, ami segít a gerinc egyenesen tartásában, illetve a pocak súlyától is tehermentesíti a gátizmokat.

A Maminbabára járó kismamák és oktatók arról számoltak be, hogy állóképességük és fittségük megtartásához is hozzájárult a rendszeres mozgás.

Baba nélkül (vagyis pocaklakóval) jobban oda tudunk figyelni a lépésekre, az adott koreográfia kisbabával a hátunkon már ismerős lesz, ha a gyermekágyas időszak letelte után újra ellátogatunk a Maminbaba órára.

Mentális jóllétünkhöz is sokat hozzátesz ez a közösségi élmény. Sokan úgy érzik, elvesztették nőiességüket, nem tetszenek maguknak kismamaként. A latinos mozdulatok abban is segítnek, hogy pocakosan is nőnek érezzük magunkat, és valljuk be, jól esik, amikor egy másik nő dicsér meg bennünket, amire ezekben a támogató közösségekben odafigyelnek az anyukák.

Összességében egy egészséges várandósság alatt rengeteg pozitívumát élvezhetjük ki a Maminbabának, amit nem érdemes kihagyni!

Kotroczó Katalin, Maminbaba oktató, Beli Buba horodzási tanácsadó