Miért és mikor forduljunk hordozási tanácsadóhoz?

„Hordozási tanácsadó? Miket ki nem találnak! Hát a természeti népek is hordoznak, náluk pedig valószínűleg nincs ilyesmi.” – gondolhatnánk, és akár igazunk is lenne. Részben.

A természeti népek kultúrájának ugyanis szerves része a hordozás. Az anyák saját anyáiktól és nagyanyáiktól tanulják a babahordozás csínját-bínját, talán öröklik a hordozóeszközt és a génjeikben vannak a mozdulatok. A kislányok maguk is hordozzák kisebb testvéreiket, így saját gyermeküket már gyakorlott mozdulatokkal teszik a hátukra.

Európában kevésbé elterjedt a hordozás, így – főleg az első gyermekes – anyukák nagy része bizonytalan, milyen eszközt válasszon, és azt hogyan használja.

Képzeld el, hogy egy forgalmas utcán szeretnél átmenni, de nem látsz. Mit teszel?

Elindulhatsz egyedül, lassan, figyelve a zajokra innen-onnan, kapaszkodva.

Lehet egy segítséged, aki a másik oldalról kiabál, de csak a hangját követed, amit a város zaja tompít.

Esetleg több segítő szándékú hangból próbálod kiszűrni azt, amelyik valóban átsegít téged az utcán.

És szegődhet melléd valaki, aki lát, megfogja a kezed és biztonságban átvezet.

Ez a valaki a hordozást tekintve a tanácsadó, aki segít a hozzá fordulóknak kiválasztani a legoptimálisabb eszközt, és segít annak használatát elsajátítani.

Vannak, akik nem veszik igénybe ezt a segítséget, mert boldogulnak egyedül, vagy egy ismerős tanácsaira bízzák magukat. Ezzel sincs semmi baj, mert nem csak az tud „jól hordozni”, akinél járt már tanácsadó. Aki viszont bizonytalan, támogatást kap.

Amikor gyermekem született, tudtam, hogy hordozni szeretném, de nem tudtam, merre induljak. A környéken nem volt hordozási tanácsadó, így egy barátnőm személyében találtam segítséget, akinek a mai napig hálás vagyok ezért. Az első kölcsön kapott karikás kendő után számát sem tudom, mennyi hordozóeszköz fordult meg nálam. Adtam, vettem, cseréltem őket. Úgy gondolom, ha egy szakember mutatta volna meg a használatukat, illetve többfélét kipróbálhattam volna anélkül, hogy meg kell vennem, sok időt, pénzt és idegességet spóroltam volna meg.

Ez indított arra, hogy elvégezzem a hordozási tanácsadó képzést, hogy legyen helyben egy olyan ember, akihez a tanácstalan, de hordozni vágyó családok fordulhatnak.

A Maminbaba oktatók között is több hordozási tanácsadó van, illetve mindenki rendelkezik azzal a tudásanyaggal és eszközparkkal, ami ahhoz szükséges, hogy babádat számodra kényelmes hordozóban, biztonságban tudd a hátadon.

Szeretettel várunk a Maminbaba órákon és rendezvényeinken!

Kotroczó Katalin, Maminbaba – Hordozós latin fitness oktató, Beli Buba babahordozási tanácsadó