Sokan már a várandósság alatt elhatározzák, hogy születendő gyermeküket hordozni fogják. Ehhez többen már előre vásárolnak babahordozó eszközt vagy ajándékba kapnak/(kérnek) egyet. Legtöbb esetben a hallott, olvasott információk alapján döntenek, mely lehet egy jó marketinggel rendelkező gyártó ajánlása, vagy egy másik édesanya tapasztalata, személyes élménye.

Vajon megfelelő hordozóeszköz kerül így a családhoz? A baba érkezése után valóban kényelmes, ortopédiailag és anatómiailag megfelelő eszközbe tehetjük gyermekünket, melyben biztonsággal hordozhatjuk őt?

Baba- és kisgyermek hordozási tanácsadóként számos, a fent említett esettel találkoztam már, amikor valahogyan került a családhoz egy hordozóeszköz és ezt használva indultak el a szülés-születés után a hordozás világának megismerésébe. Számos alkalommal kapok ilyenkor megkeresést, mivel valami okból kifolyólag mégsem sikeres a próbálkozás. A várva várt eredmény és megelégedés nem jön, és a hordozáshoz vagy a hordozóhoz fűzött remény elveszett.

Minden előadásomon, tanácsadásomon, megkeresésen vagy baráti beszélgetésen elmondom és külön kihangsúlyozom, hogy mindenképp próbáljanak több hordozót is a családok vásárlás előtt. A hordozási tanácsadóknál, hordozós klubokban, Maminbaba – Hordozós latin fitness órákon az ország több pontján lehetőség van kipróbálni számos hordozóeszközt, amit igény szerint kölcsönözni is lehet. Én mindenképp ezt a lehetőséget javaslom első körben, amiatt is, mert nem feltétlenül egy 5 perces próbahordozás alatt fog eldőlni, melyik hurci kényelmes számunkra. Kell egy kis idő és terhelés, mire megérezzük, hogy valóban nekünk való-e a választott darab. Továbbá a babahordozó eszközök piaca mára hatalmassá nőtt. Rengeteg gyártó és rengeteg típus létezik, még egy készítőnek is több különböző kialakítású terméke érhető el a vásárlók számára. Az sem elhanyagolható tényező, hogy ezen eszközök ára nem épp két fillér. Így tudatosan érdemes vásárolnunk, hogy minimalizáljuk felesleges kiadásainkat. Habár tovább tudjuk adni nem megfelelően választott hurcinkat, viszont sokszor töredékéért, mint amennyiért hozzánk került. Egyébként is, kinek hiányzik még az adás-vétel macerája, plusz költsége. Fontos tudni, hogy az, ami az egyik családnak kényelmes és jó, nem feltétlenül lesz kényelmes és jó a másiknak is.

Több szempontot is figyelembe kell vennünk, amikor eszközt választunk.

  • A legfontosabb, hogy formázott hordozóeszközök esetén (mei tai, félcsatos, csatos, onbu) állítható legyen a kiválasztott darab a baba és a hordozó személy méretére, vagy a baba méretének megfelelő eszközt válasszunk. Ugyanis a hordozás során a következő biztonsági szabályokat kell figyelembe venni:
  • A baba függőleges testhelyzetben, felénk nézve legyen a hordozóban,
  • álla és mellkasa között legalább 2 ujjnyi távolság legyen a szabad légutak érdekében;
  • feszesen, körbeölelve tartsa őt az eszköz,
  • lábai M tartásban legyenek, térdhajlattól térdhajlatig alátámasztva a hordozóeszközzel, térde felhúzva,
  • gerince oldalról nézve J alakot formáljon;
  • valamint mind a hordozó személynek, mind pedig a hordozott számára kényelmes legyen.

Jó, ha előre készülünk arra is, hogy milyen évszakban fogunk hordozni. Ez azért fontos, mert végig kell gondolnunk a saját és kisbabánk öltözékét is. Mindig vegyük alapul, hogy a hordozó általában még egy réteget képez rajtunk, valamint testünkkel is melegítjük a babát.

A kisbabás családok általában a rugalmas kendőt ismerik meg elsőként, amit használat közben 3 rétegben kötünk gyermekünkre, így igencsak melegünk lehet a nyári hónapokban.  Persze az erősebb anyagú rugalmas kendők használhatóak 1 rétegben is, ehhez viszont érdemes tájékozódni már vásárlás előtt az anyagösszetételről. A  rugalmas kendők bizonyos súly felett már túlságosan nyúlnak, nem tartják megfelelően a babát. Ezt azért fontos kiemelni, mivel már akár egy 7kg-os baba számára is alkalmatlanná válhat ez a fajta eszköz. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy nem tartja szorosan a babát, esetleg ritkul az anyag, főleg azon a helyen, ahová a baba feneke esik. A családok egy része olyankor vág bele a hurcis életbe, amikor gyermeke már ilyen súly körül van.

Másik fontos szempont eszközválasztásnál, hogy mekkora a babánk, milyen és melyik hordozó típusban teljesülnek számára a fentebb említett biztonsági követelmények. Sok olyan esettel találkozom, amikor még a gyermekágy alatt szeretne vagy épp kell elkezdenie a családnak hordozni. Ilyenkor még a mai, igencsak nagyszerű hordozóeszközök között is akad olyan, ami egy újszülöttre vagy épp koraszülött babára a fent említett követelmények alapján még nem állítható be. Ha ilyen eszközünk van (nem baby méretű hordozó, hanem standard vagy totyi), akkor bizony várni kell annak használatával és másik eszközt keresni, vagy az átmeneti időre kölcsönözni.

További jelentős befolyásoló tényező, hogy milyen testalkatú a hordozó személy. Akár az édesanya, akár az édesapa. Sok esetben más lesz kényelmes egy vékony személynek és más egy teltebbnek, vagy más egy alacsony testalkatúnak és más egy magasnak. Ezt úgy kell érteni, hogy a formázott hordozóeszközökön lévő csatok és hevederek máshová esnek más-más testalkat esetén. Emiatt okozhatnak nyomó érzést, vagy vághatnak hónaljban bennünket. A vállpántok kialakítása is más-más a különböző készítők hurcijánál, van, aki lekerekíti a vállpántokat, van aki meghagyja sarkosra. Van akinek szélesebb, puhább, van akinek keskenyebb, merevebb. Ugyanez érvényes a derékpántra is. Azt, hogy nekünk mi lesz kényelmes, azt csak is próbával tudjuk eldönteni. Egy családon belül is lehet eltérés és bizony nem egy esettel találkoztam már, ahol édesanya számára teljesen más kialakítású hordozó lett a befutó, mint édesapa számára. Itt kiemelném, hogy a sikeres és boldog hordozásnak feltétele, hogy a hordozó személy számára is kényelmes legyen, tehát inkább ruházzon be a család mind a két szülő számára hurcira, mint hogy valamelyikük majd lemond a kényelmetlenség miatt a hordozás adta előnyökről.

A testalkat témakörénél még meg kell említeni a váll „formáját” is, ugyanis ejtett vállú személy esetén sem mindegy, hogy milyen kialakítású hordozót választ magának. Ugyan ilyen kérdés még az is, hogy a vállpántok hevedere megfelelően állítható-e a hordozó személy számára. Itt arra gondolok, hogy bizonyos esetekben a feszes, körbeölelő érzés és a gerinc J alakjának biztosítása érdekében a vállpántoknál elhelyezkedő hevedereket még feszesebbre kellene húzni, de egyes gyártók termékeinél ez nem lehetséges, mert teljesen behúzva is túl laza. Így viszont se a hordozó személy számára nem lesz kényelmes a hordozó és még inkább a hordozás, sem a gyermek számára, sőt, utóbbi számára még veszéllyel is járhat a szabad légutak elzáródása és a gerinc nem megfelelő tehermentesítése és megtámasztása miatt.

Végül, de nem utolsó sorban mindenképp számolnunk kell a különleges helyzetekkel! Arra gondolok itt, hogy akár egy kar, váll, kulcscsont, stb, sérülése, bármilyen korábbi műtét, beavatkozás, betegség (akár egy sérv, gerincferdülés, stb.) nagyban befolyásolhatja és befolyásolja, melyik hordozóeszköz lesz a családok számára a tökéletes választás. Itt érvényes ez a gyermekre is és hordozó személyre is. Hiszen megfelelő eszközben hordozhatom pl. törött karú, lábú, kengyelt viselő gyermekemet is és ugyanakkor pl. csonka végtaggal vagy kerekesszékben, látássérültként is tudom hordozni egészséges gyermekemet, csak hogy szélsőséges eseteket is említsek.

Ahogy láthatjuk, több összetevős a megfelelő hordozóeszköz megtalálása,kiválasztása és sokszor előnyösebb lehet egy hordozási tanácsadás ajándékutalványt kérni a baba érkezésekor, mint egy eszközt anélkül, hogy tudnánk, az biztos befutó lesz számunkra. És még akkor azt nem is említettem, hogy több olyan esettel is találkoztam már, hogy ami a nagytesónál kényelmes volt, az a kistestvérnél nem!

Kívánok minden hordozni vágyó számára kitartást a tanulási folyamatban, csodás hordozós pillanatokat, valamint bátorságot a segítség kéréshez. Hisz ezért vagyunk mi, baba- és kisgyermek hordozási tanácsadók!

Zámbori Józsefné Tarjáni Aliz, 4 gyermekes édesanya
Baba-és kisgyermek hordozási tanácsadó
Maminbaba – Hordozós latin fitness oktató
Dúla