1. A babahordozás nem atomfizika

Anyaként nyilván féltjük gyermekünket és a legjobbat akarjuk neki. Mint minden területen, a csecsemőgondozásban is rengeteg információ áll rendelkezésünkre, ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a különböző ajánlások között. Így van ez a babahordozás esetében is. Sokan megijednek a rengeteg fajta hordozóeszköz láttán, főleg, amikor az első videókat megnézik a Youtube-on. Vannak autodidakta módon hordozni tanulók, mások hagyják is az egészet a fenébe: „Én biztos nem kötözgetem úgy.” Első ránézésre ijesztő lehet, azonban nem a világ legbonyolultabb dolga a babahordozás. Gondoljunk csak arra, hogy a természeti népek is hordoznak, pedig valószínűleg nem volt náluk hordozási tanácsadó. Az anyák és a babák teste is hordozásra teremtetett, amiről a csecsemőkori reflexek is árulkodnak, az ember ösztöneiben van a hordozás. Egy idilli világban anyáról anyára szállna a hordozás tudománya, és a hordozóeszközök, nagymamák lányaiknak adnák tovább tapasztalataikat. Ez jelenleg még nem így történik a legtöbb családban, az újdonsült édesanyáknak viszont lehetőségük van hordozási tanácsadót felkeresni, aki a saját otthonukban segít megtalálni a megfelelő hordozóeszközt a család számára.

A legjobb tanács, amit kaptam  – és igyekszem minél több anyának továbbadni – az, hogy elsősorban az ösztönökre kell hallgatni, figyelni a baba jelzéseit és azokra válaszolni. Egy csecsemő jelzi, ha éhes, fáj valamije vagy ölelésre vágyik. A testközelben tartott babák általában nyugodtabbak, kevesebbet sírnak, és az anya is kompetensebbnek érzi magát az ellátásában. Egy kendő vagy formázott hordozó az anyának nyújt segítséget abban, hogy az ölben tartott baba mellett is el tudja látni mindennapi teendőit.

  1. Ha a barátnődnek kényelmes volt egy hordozóeszköz, neked még nem biztos, hogy ugyanaz lesz a befutó.

Amikor hordozási tanácsadóként azt kérdezik tőlem, hogy melyik a legjobb hordozó, mindig azt válaszolom, hogy próba, próba, próba. Mint ahogyan sok dologban különbözünk egymástól, nem egyformán áll egy kabát vagy egy nadrág két emberen, úgy a hordozóeszközök kiválasztása szempontjából is több kérdést kell átrágnunk. Pl. apa és anya is szeretne hordozni? Csak egy-két kirándulás alkalmával vagy a hétköznapokban is szeretnénk hordozni? Szívesen kötünk kendőt vagy csak a csatokban bízunk? Sok időt és pénzt spórolunk meg azzal, ha vásárlás előtt több fajta hordozóeszközt is kipróbálunk. Más a testalkatunk, valakinek a kendőkötés, másoknak a hevederek használata esik jobban kézre. Aki kicsit is utána olvasott a hordozásnak, biztosan találkozott néhány ijesztő állítással, mint például pici babát csak kendőben szabad hordozni, csatosban csak háton lehet a gyermek. Amennyiben egy hordozóeszköz a mozgásfejlődésnek megfelelően elég szorosan tartja a babádat, térdhajlattól térdhajlatig támasztja a lábait, piciknél stabil tarkótámaszt biztosít és nem zárja el a légutakat, közel jársz a jó megoldáshoz. A továbbiakban vedd figyelembe saját kényelmedet és ízlésedet.

  1. Nem vagy egyedül

Sokan, akik első alkalommal szeretnének hordozni, elveszettnek érezhetik magukat. Hol is van a segítség? Nézelődhetünk az interneten, tanulhatunk videókból, kereshetünk ismerősöket, kérdezhetünk különböző facebook csoportokban, sőt, vásárolhatunk egy teljes tanagyagot is, de hagy írjam le röviden a saját történetemet.

Amikor kisfiamat szerettem volna hordozni, 60 km-es körzetben nem volt elérhető hordozási tanácsadó. Egy barátnőmtől kértem segítséget, aki ügyesen kötött kendőt, meg is mutatta, hogyan kell, végül egy karikást adott kölcsön, amiért a mai napig hálás vagyok. Vettem saját kendőt, de nem volt jó, másikat, harmadikat, mei tait többfélét, csatost, de valahogy kevés bizonyult hosszú távon is kényelmesnek. Néztem a videókat, de nem volt az igazi úgy sem. Heti szinten ment az adás-vétel, cserebere, a postások jól ismertek már (nem volt még Foxpost, Packeta, Vinted). Utólag azt mondom, ha sikerült volna részt vennem egy tanácsadáson, nagyban megkönnyítette volna az életünket. Megtanulhattam volna azokat az apró trükköket, amikre magamtól nem, vagy csak sok gyakorlás után jöttem rá, valamint vásárlás előtt kipróbálhattam volna az adott hordozóeszközt is. Ezért végeztem el a hordozási tanácsadó képzést a Beli Buba Babahordozó Iskolánál, hogy segítsem a környékbeli anyukákat.

Szerencsére országosan egyre több babahordozási tanácsadó és baba-mama klub elérhető, akik nem csak a hordozók megfelelő használatára tanítanak meg, de lehetőség van náluk több fajta hordozóeszköz kipróbálására, valamint bérlésére is. Maminbaba órákon is sokféle hordozót tudsz próbálni az oktatók segítségével, és ráadásul igazi aktivitás közben tesztelheted a kiválasztott hurcit.

A hordozási tanácsadók a saját otthonotokban nyújtanak személyre szabott segítséget, előtérbe helyezve a család igényeit, valamint a későbbiekben is rendelkezésre állnak.

Ha megakadnál, kérj bátran segítséget itt: www.belibuba.hu, vagy próbálj babahordozókat igazi aktivitás közben Maminbaba órán.

Kotroczó Katalin – Maminbaba oktató, Beli Buba hordozási tanácsadó