A Maminbaba órák tökéletes alkalmat nyújtanak arra, hogy a baba délelőtti alvása anya hátán ringatózva, idilli testközelségben történjen. Közben észrevétlenül, alvás közben fejlődik a mozgáskészsége, -koordinációja, mert anya ringatózása folyamatosan stimulálja és fejleszti a baba idegrendszerét.

Az sem baj, ha kevesebbet, illetve máshogy alszik a gyermek, mint amit otthon megszokott, mert az anyukák visszajelzése alapján nem csak őket tölti fel, hanem a babáknak is jobb napjuk lesz Maminbaba óra hatására.

De mi van akkor, amikor a gyermek cseperedik és már csak egy délutáni alvásra van szüksége? Jön a kombinálás, taktikázás: ha ilyenkor a délelőtti Maminbaba órán alszik anya hátán, attól felborulhat a napirend? Sok anyuka ilyenkor kétségbeesve lemond a Maminbaba óráról, amit pedig nagyon szerettek mindketten és a saját rekreációja és lelki egészsége miatt is nagy szüksége van rá.

A válasz egyszerűen: no problem. A gyerek nem gép, nem minden nap ugyanazt a programot futtatja le. Még ha van egy kimondottan jól működő napirendetek, akkor is biztosan előfordul, hogy nem mindig minden a napirend szerint történik. Például, ha időpontra kell menni orvoshoz, vagy apa otthon van a hétvégén és más programot szerveztek. Persze megértjük, hogy kimerítő az egész délután hisztiző, elaltathatatlan és ezáltal kezelhetetlen gyereket jó mederbe terelni. A jó hír, hogy a gyermekünk sokkal többre képes, mint amit mi gondolunk róla. Kitűnően képes alkalmazkodni a rendszeres – hangsúlyozom: rendszeres – eseményekhez. Tegyük fel, hogy minden szerdán délelőtt Maminbaba órára jártok és az egyébként már csak délután alvó gyermek alszik egy keveset a hátadon. Igen, lehet, hogy ez eredményez néhány küzdelmesebb délutánt, de aztán be fog állni ez a ritmus és azon a napon elég lesz neki az a kevés délelőtti alvás is, esetleg majd este hamarabb fog elaludni vagy délután is alszik egy rövidebbet. A gyerekek nagyon jól érzékelik a környezetüket és csodálatosan alkalmazkodnak akkor is, ha nem tudják, hogy éppen szerda van, azaz maminbabás nap.

Elmesélem a saját sztorimat. A kislányommal minden pénteken jártunk Ringatóra. Nem azért, mert ő élvezte, sőt ő ezt abszolút passzívan fogadta. Hanem azért, mert én azt hallottam, hogy ez jót tesz a babának és ezenkívül nekem kimondottan szükségem volt rá, hogy kimozduljak és más anyukákkal és babákkal találkozzam. A lányom mindig úgy viselkedett a foglalkozáson, mint aki belenyugvóan eltűri, hogy „anyám idehozott, hát legyen ettől boldog”. Aztán egy alkalommal nem tudtunk menni és a még beszélni sem tudó lányom pontosan a Ringató időpontjában eljátszotta azokat a mondókákat, amit ilyenkor énekelni szoktunk. Még azt is pontosan tudtam, hogy melyik mondókát adja elő a saját kis gőgicsélő nyelvén. Sosem gondoltam volna, hogy ez így működik! Hogy egy heti egyszeri programunk ennyire berögződik a kis buksijába, és rutinná válik számára egy olyan program, amire hetente egyszer járunk.

Az elmúlt több mint 10 év során ezt már Maminbaba órán is nagyon sokszor megtapasztaltam. Amikor a baba átáll a délutáni alvásra, az egyik lehetőség, hogy nem hagyják elaludni a tánc közben, ami persze nem tűnik egy szuper-anya megoldásnak, de sok anyukánál ez vált be: amikor a baba láthatóan elálmosodik a hordozóban, anya leveszi és nélküle táncol tovább, a baba pedig a földön játszhat. Aztán délután nem marad el a nagy alvás.

A másik lehetőség – és kinek melyik jön be – az, hogy anya hagyja a babát aludni és a délutáni menetrendet alakítják a szokásostól eltérően, pontosabban a maminbabás nap szokásának megfelelően. Sőt néhány alkalom után ezt a baba magától is megteszi, szépen kialakítja a saját aznapi rendjét anya segítségével. Ez sokkal pozitívabb megoldás és működik! Ezt bizonyítja az egyik maminbabás anyukától kapott visszajelzés, akik csütörtökönként járnak Maminbabára: „Igazad volt a múltkor, hogy a gyerekek beállnak a maminbabás alvásra. Zília most aludt el 9:38-kor csütörtökön, a többi nap pedig 11 és 12 között szokott. Idáig nem figyeltem fel erre, csak most, hogy mondtad. … Jövő héten mi is megyünk.”   

A több év tapasztalata alapján javaslom, hogy ne mondjatok le a Maminbabáról, mert minden anyukának jár ez a feltöltődés, hanem találjatok megoldást, hogy a nagyobb babával is folytatni tudjátok. Nektek is szükségetek van én-időre, kikapcsolódásra, sportra ugyanúgy, mint eddig. Nagy igazság, hogy akkor lesz nyugodt, mosolygós a babád, ha Te is tudsz tenni magadért, a saját jól-létedért, hiszen türelmesebb, figyelmesebb anyukája leszel. Ha Te kiegyensúlyozott és relaxált vagy, akkor a családod békéjét is meg tudod teremteni.

A Maminbabával mindenki jól jár kicsi és nagyobbacska gyerekkel is.

Szeretettel várunk Benneteket a Maminbaba órákon országszerte.

Molnár Enikő, Maminbaba franchise alapító, oktató