A hordozással ismerkedő anyukák sokszor tapasztalják, hogy kisbabájuk fészkelődik, sír a hordozóban. Sokan rögtön arra a következtetésre jutnak, hogy gyermekük nem szereti a hordozást, ez nem is nekik való.
A babák – mivel elmondani nem tudják – sírással, nyöszörgéssel, fészkelődéssel jelzik kényelmetlenségüket, fájdalmukat, kielégítetlen szükségleteiket. Több oka is lehet annak, ha gyermeked a hordozóban nemtetszését fejezi ki. Megmutatjuk, hogyan segítünk ezen a Maminbaba órákon.

1. Azoknak a kicsiknek, akiket még nem hordoztak, újdonság az a folyamat, amíg belekerülnek a hordozóba, főleg, ha ebben egy számukra idegen személy segít. Az órák előtt igyekszünk a biztonság mellett a gyorsaságra is figyelni, az oktatók a babához lassú, nyugodt hangnemben beszélnek, próbálják figyelmét elterelni.
A picik igénylik a testközelséget, hiszen azt is szeretik, ha karban hordozzuk őket. A hordozóeszközök a hordozó személy számára jelentenek ebben segítséget.

2. Lehet, hogy a baba éhes. Elől hordozásnál az anyatej illatát érzik a babák, de nem jutnak hozzá, ezért sírdogálhatnak. Mivel Maminbabán általában háton hordozunk, ez a probléma könnyen áthidalható. Óra előtt ajánlott megetetni a babákat, ami az anya szempontjából is előnyös, hiszen túltelítődött mellekkel kényelmetlen lehet végigmozogni az órát. A baba, ha tele a pocakja, könnyebben elalszik.

3. Tele van a pocakja. Ha a baba jóllakott, előfordulhat, hogy hordozás közben nyomódik a teli has, ami kényelmetlen érzést vált ki belőle. Egy büfi vagy egy kis igazítás ezen általában segít.

4. Melege van. Hordozásnál vegyük figyelembe, hogy a hordozó plusz egy réteget jelent, rugalmas vagy szövött kendő esetén többet is, illetve testünk melegével is fűtjük a babát. Maminbaba órán a folyamatos mozgás miatt is melegünk lesz. Célszerű a babát vékony, pamut ruhába öltöztetni, illetve egy tetra pelenkát magunk közé tenni, hogy az izzadtságot felszívja.

5. Érzi a hordozó személy bizonytalanságát. Ha még nem hordoztad a babádat, neked is újdonság, ahogy felkerül rád, nem vagy biztos magadban. Ezt a babád is megérzi. A Maminbaba oktatók képzésének nagy nagyon fontos része a kötések megtanulása, illetve gyakorlása, így nyugodtan rábízhatod magatokat az oktatóra.

6. Álmos. Sok gyermek sír, ha fáradt. Esetleg a nem otthoni körülmények miatt eleinte nehezebben aludhat el kisbabád a Maminbaba órán, a ringatózó mozgásnak köszönhetően azonban a legtöbb baba álomba szenderül és megszokja, hogy az órákon nyugodtan aludhat.

7. Valami mást szeretne csinálni. Ha éppen jól eljátszott és hirtelen a hátadra kerül, azt rossz néven veheti. A felnőttek sem szeretik, ha szabad cselekvésükben korlátozva vannak.

8. Mozgásfejlődés. Amikor mászni vagy járni kezdenek a gyermekek, új tudományukat egyre többször szeretnék gyakorolni. Élvezik, hogy önállóan helyet tudnak változtatni, hordozóba tételük esetén mérgesek durcásak lehetnek és ennek hangot is adnak, főleg a nagyobb gyermekek. ilyenkor arra is van lehetőség, hogy óra közben levegyük a babát és anya egyedül nélküle táncolja végig az órát.

9. Fáj valamije. Sok kisbaba számára fájdalommal jár a fogzás, illetve betegség esetén is sírósabbak. Az ilyen sírás általában megkülönböztethető a (más jellegű, kisebb kellemetlenséget, kényelmetlenséget,) diszkomfortot jelző sírástól.

Végül, ne feledd, minden baba sír, nem csak a Te gyermeked. Mindenkinek, még a kicsiknek is lehetnek rosszabb napjaik. Ne érezd magad rosszul azért, mert a babád sírt az órán. Ez ne tántorítson el attól, hogy legközelebb is ellátogass maminbabázni! Legközelebb biztosan jobb lesz!  Egyetlen alkalomból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, pláne egy babával.

Kotroczó Katalin, Maminbaba – Hordozós latin fitness oktató, Beli Buba babahordozási tanácsadó